– Dizze weke op Wasschappel

– Enkele weken terug was ik weer eens in Zierikzee. Daar kwam ik deze oude vriend weer tegen, de brulboei OG5. Ik keek naar het ANWB bordje en bij het lezen kon ik de gedachte niet onder drukken dat hij toch een beetje gestolen is in Westkapelle.
Ik kan me zijn zuchtende en enigszins klagelijke geluid op een hekgolf van een passerend schip tijdens stille nachten nog goed herinneren. Maar hij verdween stilletjes met de komst van de radar. Ik twijfelde wel of mijn herinnering wel juist was; lag hij hier? Of toch meer richting Vlissingen? Dus vroeg ik er afgelopen week een gepensioneerde loods nog naar. Hij lag, zo verzekerde hij mij, in tegenspraak met het ANWB bordje, hier recht voor het dorp. Hij wist de koersen van het betreffende stuk vaarwater zelfs nog uit zijn hoofd. Ook haalde hij nog een andere dorpsgenoot aan die beweerde dat er ooit een koe is geweest die dusdanig door het geluid werd aangetrokken dat ze naar de boei toe zwom. Maar of dat waar is weet ik natuurlijk niet…
Maar daar gaat het hier niet over. De boei hoort naar mijn smaak eigenlijk niet in Zierikzee, maar hier in Westkapelle. Bij het Polderhuis bijvoorbeeld. Als herinnering aan zijn geluid wat ooit over het dorp klonk.


Tekst ANWB bordje:
Deze brulboei werd gemaakt in 1965 door de N.V. Plaatwellerij te Velsen. Ze heeft het laatst dienst gedaan nabij Vlissingen in het Oostgat van daar haar naam OG 5. Het is de laatste komplete brulboei in Nederland. Bij het bewegen op de golven werd onderin de boei lucht samengeperst. De fluit gaf dan een zwaar brullend geluid. Voor de zeelui een baken in zee. Na het invoeren van moderne technieken, b.v. radar, ging haar funktie verloren. De boei is geschonken door Directoraal-Generaal Scheepvaart en Maritieme zaken. Een stukje maritieme historie is gered van de sloop.